Irodalom Éjszakája 2019

Gianni Celati (Olaszország) – A szerelem rengetege
Ford.: Vass Éva, Felolvassa: Bakota Árpád

Helyszín: B8 – Katedra Színházi Műhely (Debrecen, Batthyány u. 8.)

Gianni Celati (1937) ferrarai családból származik, évek óta Angliában él. Könyvei nagyrészt elbeszélések: Guizzardi kalandjai (1973), A síkság elbeszélői (1985), Délibáb (2005), Az olaszok szokásai: Egy modern hős (2008), A jólét megérkezik a Pucci házba (2008) és A szerelem rengetege (2013). Nagy klasszikusok fordítója (Swift, Melville, Stendhal, Joyce) és csodálatos értekezéseket írt az irodalomról. Legújabb gyűjteményes kötete a 2016-ban kiadott Érzelmi tanulmányok barátoknak és másoknak. Elbeszéléseit a Meridiano gyűjtötte össze Romanzi, cronache e racconti (2016) címmel.

A szerelem rengetege

A szerelem rengetege négy elbeszélést tartalmazó gyűjtemény, amely a kamaszkor és a fiatal felnőttkor zavarokkal teli bolyongásairól szól. Középpontjában Gianni Celati korábbi regényeiből ismerős szereplők állnak, ám ezúttal a vezérszál a “szerelmi vadon”, ahova aki betér, eltéved. Celati önéletrajzi emlékein alapuló történeteit átszövi a finom komikum és a lágy melankólia – az emberi élet megszokott és felismerhető jellegzetességei.

“A könyv lapjain keresztül egy családi fészek tárul elénk, a falak között izzó feszültséggel, míg a pályakezdő fiú meg nem ismerkedik az ő Beatrice-jével, akivel mulatságos és zavaros ösvényen járva jutnak el a szerelmi vadonba.” – Michele Sità, az Olasz Kultúrintézet munkatársa

B8 – Katedra Színházi Műhely

A Katedra Színházi Műhely Batthyány utcai próbaterme szeptember elsejétől helyszíne az itt zajló munkának. Az alsó és felső tagozatos, valamint gimnazista korú színjátszó csoportok próbái mellett egyre jobban közösségi térként is működik a „B8”. Szeretnénk, ha a belvárosi, mégis csendes udvarban található boltíves terem hangulatát a nagyobb közönség is megismerné. Célunk, hogy felolvasó estek, kisebb előadások és közösségi események helyszínévé váljunk a közeljövőben, hiszen a mottónk: „Közösség, élmény, színház.”

20 fő / WC van / akadálymentes

Hogyan jött létre?

A projekt az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete) kezdeményezésére jött létre, Budapest Főváros Önkormányzata és Debrecen Város Önkormányzata támogatásával. A rendezvény fő partnere 2019-ben a Radnóti Miklós Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem. Az Irodalom Éjszakája fő védnöke Debrecenben Komolay Szabolcs alpolgármester.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .